Aspecte legislative

Reguli ナ殃 contravenナ」ii la transportul テョn comun

Urcarea ナ殃 coborテ「rea cトネトフorilor se va face numai テョn staナ」ii.

Se interzice cトネトフorilor:
-sト urce, sト coboare, sト ナ」inト deschise ori sト forナ」eze deschiderea uナ殃lor テョnツツ timpul mersului autovehiculului;
-sト cトネトフoreascト pe scトビi sau pe pトビナ」ile exterioare ale caroseriei unui autovehicul;
-sト arunce din autovehicul orice fel de obiecte sau substanナ」e;
-sト deranjeze conducトフorii autovehiculelor テョn timpul exercitトビii funcナ」iunii;
-sト cトネトフoreascト テョn cabina de conducere cテ「nd aceasta este separatト de interiorul autovehiculului.

Legitimaナ」ia de cトネトフorie(biletul), dト dreptul la o singurト cトネトフorie fトビト テョntrerupere pe traseul fixat autovehiculului pentru cursa respectivト. テ始 cazul テョn care autovehiculul nu-ナ殃 mai poate continua cursa, legitimaナ」ia de cトネトフorie rトノテ「ne valabilト pentru mijlocul de transport urmトフor.
Sunt scutiナ」i de plata taxelor de cトネトフorie copiii care nu au テョmplinit vテ「rsta de 6 ani.
Legitimaナ」iile de cトネトフorie sunt netransmisibile.
Abonamentele de cトネトフorie テョnsoナ」ite de tichet nu vor putea fi folosite decテ「t テョn perioada pentru care au fost eliberate, pasagerul avテ「nd dreptul la cトネトフorii テョn numトビ nelimitat pe liniile pentru care s-au eliberat.
Cトネトフorii sunt obligaナ」i sト prezinte abonamentul ナ殃 tichetul la solicitarea organelor de control ale operatorului de transport sau a soferului.

Constituie contraventie:

– cトネトフoria fトビト legitimaナ」ie de cトネトフorie valabilト, cトネトフorii gトピiナ」i テョn neregulト sunt obligaナ」i sト prezinte actul de identitate la cererea organului de control.

-transportarea de mトビfuri ナ殃 de bunuri; bagajele persoanelor sunt admise numai dacト nu depトη歹sc volumul a douト locuri, pentru acestea cトネトフorul fiind obligat sト deナ」inト legitimaナ」ii de cトネトフorie. Pentru bagajele cu volum mic, care se ナ」in テョn mテ「nト, nu se percepe taxト.
-transportarea de materiale inflamabile sau explozibile ca: butelii de aragaz, butelii pentru oxigen, bidoane cu benzinト sau petrol, bidoane cu carbid, pelicule cinematografice nembalate テョn cutii metalice duble, obiecte voluminoase din sticlト ナ殃 materiale cu acナ」iune caustico-corosivト;
-transportarea materialelor care ar putea produce neajunsuri celorlalナ」i cトネトフori prin mirosul emanat, prin riscul de a murdトビi;
-transportarea de animale ナ殃 pトピトビi vii, cu exceptia cainilor mici tinuti in brate si a cainilor de talie mare tinuti in lesa si cu botnita pusa. Cainii din rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor nu pot fi transportati in mijloacele de transport in comun. Pasarile vii pot fi transportate numai daca se afla in colivii speciale construite in acest sens;
-cerナ殃tul;
-lipirea de afiナ歹 テョn interiorul sau exteriorul autovehiculului, raspandirea de materiale publicitare;
-comercializarea oricトビor mトビfuri sau obiecte;
-murdトビirea ナ殃 degradarea autovehiculului, manipularea aparatelor autovehiculului;
-sprijinirea de geamuri pentru asigurarea stabilitトη」ii テョn timpul mersului;
-fumatul テョn autovehicul;
-cトネトフoria テョn stare de ebrietate;
-テョmpiedicarea de cトフre cトネトフori a テョnchiderii sau deschiderii uナ殃lor;
-ocuparea locurilor rezervate pentru femei gravide, copii mici, invalizi ナ殃 bトフrテ「ni テョn cazul テョn care テョn autovehicul au urcat astfel de cトネトフori.
Pagubele pricinuite de cトネトフori, constatate de angajaネ嬖i operatorului de transportツ sau organele poliナ」iei, vor fi suportate de cei care le-au produs.
Cトネトフorii contravenienナ」i, care prin faptele lor provoacト imobilizarea autovehiculelor de transport テョn comun, sunt obligaナ」i sト plトフeascト despトトubiri calculate テョn raport cu durata de staナ」ionare a autovehiculului, din vina lor, pe baza tarifului legal.