Abonamente pentru elevi

sept. 21 2020

ÎN CURSUL ZILEI DE 22.09.2020, VOM AFIȘA PROGRAMUL ELIBERĂRII ABONAMENTELOR!

EXTRAS DIN: HOTÃRÂRE Nr.435
privind aprobarea procedurii de decontare a cheltuielilor de transport

al elevilor, precum ÅŸi pentru modificarea ÅŸi completarea Normelor metodologice

privind acordarea facilitãţilor de transport intern feroviar şi cu metroul

 pentru elevi ÅŸi studenÅ£i, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 42/2017

   ÃŽn temeiul art. 108 din ConstituÅ£ia României, republicatã, ÅŸi al art. 70 din OrdonanÅ£a de urgenţã a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor mãsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaÅ£iei epidemiologice determinate de rãspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea ÅŸi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaÅ£iei naÅ£ionale nr. 1/2011, precum ÅŸi a altor acte normative, cu modificãrile ulterioare,

   Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

Dispoziţii generale

   Art. 1. – Prezenta hotãrâre reglementeazã procedura de decontare a sumelor de la bugetul de stat în vederea asigurãrii deplasãrii elevilor prin:
   a) serviciul public de transport local rutier ÅŸi naval;
   b) serviciul public de transport rutier judeÅ£ean ÅŸi naval, între localitatea de domiciliu a elevului ÅŸi localitatea unde este ÅŸcolarizat;
   c) transportul rutier interjudeÅ£ean;
   d) transportul intern feroviar ÅŸi cu metroul pentru elevi ÅŸi studenÅ£i.

Capitolul I
…………….

Capitolul II
Mecanismul de decontare a cheltuielilor pentru transportul elevilor

 care nu pot fi ÅŸcolarizaÅ£i în localitatea de domiciliu

   Art. 5. – Pentru asigurarea gratuitãţii transportului elevilor, pe durata cursurilor, în conformitate cu prevederile art. 84 alin. (3) din Legea educaÅ£iei naÅ£ionale nr. 1/2011, cu modificãrile ÅŸi completãrile ulterioare, elevii din învãţãmântul preuniversitar acreditat/autorizat, domiciliaÅ£i în altã localitate faţã de unitatea de învãţãmânt, depun la începutul fiecãrui semestru la secretariatul unitãţii de învãţãmânt o cerere prin care solicitã eliberarea adeverinÅ£ei care atestã calitatea de elev înmatriculat la unitatea de învãţãmânt, în vederea deplasãrii cu titlu gratuit de la domiciliu la unitatea ÅŸcolarã.
   Art. 6. – Unitatea de învãţãmânt elibereazã elevului care a depus cererea prevãzutã la art. 5 o adeverinţã care atestã calitatea acestuia de elev înmatriculat la unitatea de învãţãmânt, traseul de la unitatea de învãţãmânt la localitatea de domiciliu ÅŸi dreptul de a beneficia de transport gratuit.
   Art. 7. – (1) ÃŽn baza adeverinÅ£ei prevãzute la art. 6, operatorul de transport rutier/naval elibereazã documentul de cãlãtorie de tipul legitimaÅ£ie de transport/abonament/card sau alte documente-tip, pe traseul prevãzut în adeverinÅ£a eliberatã de unitatea de învãţãmânt.
   (2) O copie a documentului de cãlãtorie cu numele operatorului ÅŸi traseul pe care circulã elevul se depune de cãtre elev/pãrinte/tutore la unitatea de învãţãmânt.
   Art. 8. – (1) Fiecare unitate de învãţãmânt transmite consiliului judeÅ£ean pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare, pentru luna trecutã, o situaÅ£ie cu suma cuvenitã pentru deplasarea elevilor care beneficiazã de gratuitate la transportul rutier/naval la nivel judeÅ£ean, însoÅ£itã de prezenÅ£a la cursuri ÅŸi numele operatorului de transport.
   (2) SituaÅ£ia prevãzutã la alin. (1) se centralizeazã la nivelul consiliului judeÅ£ean, pe fiecare unitate de învãţãmânt.